اسید هیدروکلریک (HCL)
هیدروکلریک اسید یک محلول شفاف، بیرنگ و با بوی بسیار تند از هیدروژن کلرید (HCL) در آب است.
یک اسید معدنی بسیار خورنده و قوی با استفادههای صنعتی زیاد است.
بهطور طبیعی در اسید معده یافت میشود. پیاچ (pH) این اسید بین ۰ تا ۲ میباشد.
اسید هیدروکلریک (HCL) یک ماده شیمیایی همه کاره است که کاربردهای صنعتی مختلفی دارد.
اسید هیدروکلریک ممکن است توسط چندین فرآیند مختلف تولید شود.
با این حال، بیش از 90٪ HCL تولید شده در ایالات متحده محصول جانبی واکنش کلرزنی است.
هیدروژن کلرید (HCL) اسید تک پروتونی است، به این معنی که میتواند فقط یک بار تفکیک شود (مثلاً یونیزه) تا یک یون H+ (یک پروتون تنها) آزاد کند.
در هیدروکلریک اسید آبی، +H به یک مولکول آب میپیوندد تا یک یون هیدرونیوم، H3O+ تشکیل دهد:
HCL + H2O → H3O+ + Cl− دیگر یون تشکیل شده Cl−، یون کلرید است؛ بنابراین هیدروکلریک اسید میتواند برای تهیه نمکهای کلرید، مثل سدیم کلرید به کار رود.
هیدروکلریک اسید یک اسید قوی است چون در اصل بهطور کامل در آب تفکیک میشود. هیدروکلریک اسید در محلولهای تا ۳۸٪ از HCl (مقدار غلیظ) تهیه میشود.
غلظتهای بیشتر فقط تا ۴۰٪ از نظر شیمیایی قابل تولید هستند، اما نرخ تبخیر از آن به بعد به قدری بالا است که نگهداری و استفاده از آن نیازمند ملاحظات اضافی تری است مثل دمای پایین و فشار بالا.
پس میزان عمده صنعتی آن ۳۰٪ تا ۳۴٪ است که با توجه به حمل و نقل مناسب و اتلاف ماده محدود به علت بخارهایHCL بهینه شدهاست.