عناصر مصنوعی


به‌روزرسانی: ۱۳۹۳/۱۱/۲۱
مطالعه: حدود ۴ دقیقه
عناصر مصنوعی

Artificial elements

عناصر مصنوعی(به انگلیسی: Synthetic element) به عناصری گفته می‌شود که به طور طبیعی در زمین یافت نمی‌شود و باید به طور مصنوعی ساخته شود. تا به حال حدود ۲۰ عنصر مصنوعی (از عدد اتمی ۹۹ تا ۱۱۸) ساخته شده‌اند که تمامی آن‌ها پرتوزا و ناپایدار هستند. نیمه عمر این عناصر از یک سال تا چند میلی ثانیه متغیر است.

عناصر مصنوعی توسط انسان ساخته می‌شود و نمی‌توان آن‌ها را در طبیعت یافت. عناصر بشرساز عناصر شیمیایی ناپایداری هستند که به صورت طبیعی در طبیعت دیده نمی‌شوند. این عناصر توسط بشر در آزمایشگاه‌ها تشکیل می‌شوند. این عناصر ذاتاً ناپایدار و به صورت پرتوزا (رادیواکتیو) می‌باشند. که این بدان معناست که با تشعشع پرتو به عناصر دیگری تجزیه می‌شوند. کشف این عناصر باعث شد که جاهای خالی که در جدول تناوبی وجود داشت پر شده و اثباتی بر پیش‌بینی‌های مندلیوف باشد.118 عنصر در جدول تناوبی موجود است که 92تای آن‌ها طبیعی و باقی به صورت مصنوعی (بشرساز) می‌باشند. تکنیتیوم (Technetium) [با عدد اتمی 43] اولین عنصر مصنوعی شناخته‌شده می‌باشد. که جای خالی مبهم بین مولبیدنوم (molybdenum) [با عدد اتمی 42] و روتنیوم (ruthenium) [با عدد اتمی 44] در جدول تناوبی را پر کرد. می‌توان لیست کامل عناصر مصنوعی را در زیر مشاهده کرد:

artificial-elements-list

تاریخچه تشکیل عناصر مصنوعی
برای اولین بار در سال 1937 عناصر مصنوعی شناخته شدند که همان طور که گفته شد با کشف تکتینیوم آغاز گشت. این عنصر توسط یک فرآیند هم‌جوشی هسته‌ای تولید شد. راکتورهای هسته‌ای و ذرات شتابدهنده امروزه برای تولید این عناصر استفاده می‌شود. ذرات شتابدهنده ذراتی هستند از دو عنصر که با سرعت بسیار زیاد به‌هم برخورد می‌کنند. با این برخورد هسته‌ی جدید و بزرگ‌تری تولید می‌شود که از ادغام هسته‌ی دو عنصر برخورد کرده بوجود می‌آید. این ذرات: نوترون، ذرات آلفا، دوترون و غیره می‌باشند که به هرکدام ذرات شتابدهنده گویند.

وقتی این ذرات به یک عنصر سنگین برخورد می‌کنند باعث تولید عنصر جدیدی می‌شوند. تکنیتیوم نیز از بمباران دوترون بر عنصر سنگین مولیبدنوم تولید شده‌است. بعد‌ها کشف شد که از بمباران نوترون بر اورانیوم نیز می‌توان عنصر جدیدی را تولید کرد که این عنصر پولوتونیم نامگذاری شد. ولی 20 سال طول کشید تا دانشمندان بتوانند عنصر دیگری به نام لورنسیم (lawrencium) را از پولوتونیم کشف کنند.

نامگذاری عناصر مصنوعی
اتحادیه آیوپاک همانند دیگر عناصر نام عناصر مصنوعی را نیز تعیین کرده است. که اکثر این نام‌ها یا بنابر مکانی که کشف شده یا دانشمندی که آن را کشف کرده است گذاشته شده‌است. مانند: کالیفورنیوم (californium) یا کوریوم (curium). برخی نیز هنوز به صورت رسمی نامگذاری نشده‌اند و نامی موقت دارند. مثل برخی از عناصر چون کوریوم که بعد از دانشمندان پیر و ماری کوری نامگذاری شد.

استفاده
artificial-elements-usage
تکنیتیوم در صنعت داروسازی بسیار استفاده  می‌شود مخصوصا در برخی آزمایش‌های پزشکی از این عنصر به دلیل ماهیت رادیواکتیو بودنش استفاده می‌شود، یا به عنوان کاتالیزور در برخی از واکنش‌ها.
پولوتونیم به عنوان سوخت در بسیاری از راکتورهای هسته‌ای استفاده می‌شود یا از امریکییوم (americium) به عنوان آشکارساز دود استفاده می‌شود.اما عموما این عناصر را برای انجام آزمایشات و تولید عناصر جدید مورد استفاده قرار می‌گیرند.

منابع:

ویکی پدیا - رشد

برای نوشتن دیدگاه وارد حساب کاربری خود شوید.

در حال بارگذاری دیدگاه‌ها ...
risus vulputate, Praesent ultricies leo. ut