گلیسرین

گلیسیرین اولین بار در سال 1779 توسط “Scheel” در فرآیند صابون ‌سازی با روغن زیتون کشف شد. ماده ایست آلی و متعلق به خانواده هیدروکربن های اکسیژن دار می باشد.. گلیسیرین یک مایع با قدرت بالای جذب رطوبت است. یعنی با استفاده از صابونهای گلیسیرینه پوست خشک نمی‌شود.صابونهای گلیسیرینی معمولا شفاف هستند. از گلیسیرین بطور گسترده در تهیه انواع کرمها، لوسیونها و وسایل بهداشتی و آرایشی استفاده می‌شود.در درجه حرارت های بالا اشتعال پذیر است. قابلیت انفجار ندارد اما در حضور اکسیژن و در دمای بالا قابلیت انفجار دارد.

نام ماده (فارسی): گلیسرین
نام ماده (انگلیسی): Glycerin
نام تجاری (فارسی): گلیسرین
نام تجاری (انگلیسی): Glycerin
سایر اسامی: گلیسرول، 1و2و3 پروپانترول
مواد مرتبط: الکل

وقتی از سازندگان صابون در مورد مرغوبیت محصولاتشان سوال شود، معمولا به استفاده از گلیسیرین در ترکیب صابونشان اشاره میکنند. گلیسیرین یک مایع با قدرت بالای جذب رطوبت است. یعنی با استفاده از صابونهای گلیسیرینه پوست دست شما خشک نمیشود. از گلیسیرین بطور گسترده در تهیه انواع کرمها، لوسیونها و وسایل بهداشتی و آرایشی استفاده میشود. صابونهای گلیسیرینی معمولا شفاف هستند. ترکیبات نرم کننده گلیسیریندار معمولا با جذب رطوبت هوا باعث نرمی پوست میشوند. گلیسیرین اولین بار در سال 1779 توسط Scheel در فرآیند صابون سازی با روغن زیتون کشف شد و بعد از انجام آزمایشهای مختلف با چربیهای گوناگون مشخص شد که گلیسیرین محصول جانبی واکنش صابونی شدن است. روش بدست آوردن گلیسیرین از صابون، فرایند پیچیدهای است که بطرق مختلف انجام میشود. موارد مصرف: از گلیسیرین بطور گسترده در تهیه انواع کرمها، لوسیونها و وسایل بهداشتی و آرایشی استفاده میشود.
خواص فیزیکی و شیمیایی:
گلیسیرین مایعی زلال، بی رنگ، بدون بو، شیرین و اندکی گرم است. در معرض هوا به آرامی رطوبت جذب میکند و گرانروی بالایی دارد. گلیسیرین به هر نسبتی در آب و اتانول حل میشود. اما در حلالهای آلی مانند کلروفرم، اتر، بنزن و… حل نمیشود. بیشتر ترکیباتی که در آب یا الکل حل نمیشوند، در گلیسیرین محلول هستند. گلیسیرین یک الکل سه عاملی با فرمول C3H5(OH)3 است. وزن مولکولی آن 79.91 گرم بوده و در دمای 165 درجه سانتیگراد میجوشد. گلیسیرین انواع اسیدهای میوه، نمکهایی مثل سولفات پتاسیم، نیترات پتاسیم، سولفات نقره و… را در خود حل میکند. گلیسیرین، شکر و صمغ را نمیتواند حل کند. اما به راحتی با شیره و یا لعاب مخلوط میشود و میتواند بوی انواع بخارات روغنی را جذب کند.
Molecular formula—– C3H5(OH)3
Molar mass =92.09382 g/mol
Density =1.261 g/cm3
Melting point =18 C (64.4F)
Boiling point =290 C (554F)
Viscosity =1.5 Pas

مواد هوشمند چه موادی هستند؟

روشهای تولید:
منبع طبیعی گلیسیرین: منبع اصلی گلیسیرین بافت چربی جانوران و گیاهان (روغن زیتون) است. منبع عمده تهیه گلیسیرین، تولید آن از واکنش صابونی شدن است. در فرآیند صابونی شدن، چربی با قلیا وارد واکنش شده و صابون و گلیسیرین را تولید میکند و بعد از جداسازی و تقطیر، گلیسیرین بدست میآید. گلیسیرین در چربیها به صورت ترکیب با اسید پالمتیک (اسید موجود در خرما)، اسیداستئاریک، اسید اولئیک است. گلیسیرین همچنین در زرده تخم مرغ هم وجود دارد. در مغز انسان، گلیسیرین به صورت اسید منو گلیسیریک وجود دارد. استخراج گلیسیرین از منابع آن: شکافتن چربیها به اجزا سازندهاش در آب با سه روش انجام میگیرد: افزودن باز (قلیا) این روش سادهترین و قدیمیترین شیوه تولید صابون است. بعد از واکنش صابونی شدن، گلیسیرین به صورت محلول با آب در لایه زیرین صابون قرار میگیرد. افزودن آب آهک واکنش آب آهک با چربی، در فشار 10atm و در دمای 127 درجه سانتیگراد انجام میگیرد و گلیسیرین به صورت مخلوطی از اسیدهای چرب بدست میآید که بعدا جداسازی میشود.
واکنشهای شیمیایی:
صابونی شدن آبدار: در این فرآیند، چربیها را تحت اثر بخار داغ قرار میدهند. دمای بخار داغ نباید بیش از 300 درجه سانتیگراد باشد. بعد از جداسازی صابون و گلیسیرین، گلیسیرین خام را چند بار تقطیر میکنند تا گلیسیرین خالص بدست آید. این روش در سال 1885 ابداع شد.
اطلاعات ایمنی:
در درجه حرارت های بالا اشتعال پذیر است. قابلیت انفجار ندارد اما در حضور اکسیژن و در دمای بالا قابلیت انفجار دارد.

مقالات مرتبط

تقطیر

مقدمه: روشهای مختلفی برای جداسازی مواد اجزای سازنده یک محلول وجود دارد که یکی از این روشها فرایند تقطیر می‌باشد در روش تقطیر جداکردن اجزاء…

شیمی عکاسی

تاریخچه و سیر تحولی عکاسی در سال 1727، “T.H.Schulze” با بعضی از ترکیبات نقره آزمایشهایی انجام داد. در حقیقت او می‌کوشید که تصویر صفحه مشبک…

پاسخ‌ها

Donec ante. libero Praesent velit, odio in suscipit eget libero. non efficitur.