فلز

فلز ماده‌ای است که قابلیت جلا، رسانش برق و گرما و چکش‌خواری را داراست. فلزات دسته‌ای خاص از مواد هستند که جلای فلزی داشته و معمولا محکم هستند. هر فلز دارای علامت یا نماد شیمیایی خاصی است که در واکنش های شیمیایی فلز مورد نظر را با آن علامت شیمیایی نشان می دهند. فلزات مختلف با هم متفاوت هستند و هر کدام خواص شیمیایی و فیزیکی جداگانه ای دارند.برای مثال فلز پتاسیم(عدد اتمی ۱۹) با آب واکنش نشان داده وهیدورکسید پتاسیم وگاز هیدروژن تولید می کند اما درحالی که فلزی مانند طلا با اکسیژن هوا نیز واکنش نشان نداده وبه صورت رگه هایی در خاک به طور خالص یافت می شوند ومی توان تا حد بسیار زیادی(حدود نانو متر و بیشتر) ضخامت طلا را با چکش خواری فوق العاده آن تغییر داد . فلزات دارای هدایت حرارتی و الکتریکی خوبی هستند. ویژگی مهم فلزات حضور دریای الکترون آزاد یا نا پیوسته است که باعث چکش خواری (شکل پذیری) و رسانا بودن آن می شود. هدایت الکتریکی خوب فلزات باعث شده است که در ساختن سیم های برق از آنها استفاده کنند. البته میزان رسانایی الکتریکی فلزات باهمدیگر متفاوت می باشد. می‌توان فلزات را صیقل داده و براق کرد (بجز جیوه که در دمای اتاق به‌شکل مایع است) یا به طرح‌های گوناگون درآورد و از آن مفتول‌های سیمی ظریف تهیه کرد. فلز جسمی است که آزمایش‌های مربوط به گرما و مهم‌تر از همه جریان الکتریکی را به خوبی هدایت می‌کند. فلزات با یکدیگر فرق زیادی دارند، از جمله در رنگ و سختی و نرمی، تعدادی از آنها ممکن است به آسانی خم شده یا خیلی محکم و مقاوم باشند. البته فلزات در ظرفیت شیمیایی،الکترونگاتیوی و... نیز متفاوت می باشند.

فلز ماده‌ای است که قابلیت جلا،رسانای برق و گرما و چکش خواری را دارا می باشد. فلزات دسته ای خاص از مواد هستند که جلا ی فلزی داشته و معمولا محکم هستند. هر فلز دارای علامت یا نماد شیمیایی خاصی است که در واکنش های شیمیایی فلز مورد نظر را با آن علامت شیمیایی نشان می دهند. فلزات مختلف با هم متفاوت هستند و هر کدام خواص شیمیایی و فیزیکی جداگانه ای دارند.برای مثال فلز پتاسیم(عدد اتمی ۱۹) با آب واکنش نشان داده وهیدورکسید پتاسیم وگاز هیدروژن تولید می کند اما درحالی که فلزی مانند طلا با اکسیژن هوا نیز واکنش نشان نداده وبه صورت رگه هایی در خاک به طور خالص یافت می شوند ومی توان تا حد بسیار زیادی(حدود نانو متر و بیشتر) ضخامت طلا را با چکش خواری فوق العاده آن تغییر داد . فلزات دارای هدایت حرارتی و الکتریکی خوبی هستند. ویژگی مهم فلزات حضور دریای الکترون آزاد یا نا پیوسته است که باعث چکش خواری (شکل پذیری) و رسانا بودن آن می شود،زیرا میزان جاذبه هسته های فلزی بر روی الکترون های لایه ظرفیت بسیار کم بوده ودر نتیجه می توانند در سرتاسر بلور فلزی آزادانه حرکت کنند به همین آنها را الکترون آزاد می نامند. هدایت الکتریکی خوب فلزات باعث شده است که در ساختن سیم های برق از آنها استفاده کنند.البته میزان رسانایی الکتریکی فلزات باهمدیگر متفاوت می باشد. می‌توان فلزات را صیقل داده و براق کرد (بجز جیوه که در دمای اتاق به‌شکل مایع است) یا به طرح‌های گوناگون درآورد و از آن مفتول‌های سیمی ظریف تهیه کرد. فلز جسمی است که آزمایش‌های مربوط به گرما و مهم‌تر از همه جریان الکتریکی را به خوبی هدایت می‌کند. فلزات با یکدیگر فرق زیادی دارند، از جمله در رنگ و سختی و نرمی، تعدادی از آنها ممکن است به آسانی خم شده یا خیلی محکم و مقاوم باشند. البته فلزات در ظرفیت شیمیایی،الکترونگاتیوی و... نیز متفاوت می باشند.

فلزات در جدول تناوبی در گروه(ستون)های متفاوتی چیده شده اند برای مثال گروه اول شامل فلزات قلیایی که واکنش پذیرترین فلزات جدول را تشکیل می دهند، می باشد،گروه دوم شامل فلزات قلیایی خاکی که در پوسته ی زمین وخاک به خوبی یافت می شوند، است،در گروه سوم تا دوازدهم جدول، فلزات واسطه که عمده ی فلزات در این بخش از جدول قرار دارند که از اسکاندیم(z=21)شروع شده وبه کوپرنسیم(z=112)ختم می گردند و فلزات دسته p که از گروه ۱۳ شروع شده وتا گروه ۱۵ادامه دارند ودر سمت راست جدول تناوبی قرار گرفته اند:مانند آلومینیوم،گالیوم،ایندیم،سرب،قلع،بیسموت و چند فلز دیگر.

تاریخچه فلزات

فلزات برای قرن‌ها توجه بشر را به خود جلب کرده‌است چرا که مردم با استفاده از فلزات قادر به ساخت ابزارهایی با قابلیت‌های بالا شدند که هم در جنگ و هم در تدارکات از آن استفاده می‌کردند. طلا و نقره با عیار بالا از عصر سنگی برای بشر شناخته شده بوده‌است. استخراج سرب و نقره از سنگ معدن‌هایشان از هزاره چهارم قبل از میلاد انجام می‌شده‌است.

ویژگی های فلزات:

  1. چکش خوار هستند واثر ضربه خرد یا شکسته نمی شوند.
  2. معمولا چگالی آنها زیاد است.
  3. در دمای بالایی ذوب می شوند.
  4. جریان برق و گرما را از خود عبور می دهند.
  5. سطح آنها صیقلی وبراق است و دارای جلای فلزی هستند.
  6. میان ذرات سازنده فلزات، پیوند فلزی وجود دارد
فلزات و آلیاژهای آنها

منابع

    در ویکی‌انبار پرونده‌هایی دربارهٔ فلز موجود است.
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.